Terveys ja ravinto

Useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja mielenkiintoista informaatiota terveydestä ja ravinnosta

Näin koirasi voi todella hyvin

Vastuuntuntoiset koiranomistajat kysyvät meiltä kysymyksiä, jotka olemme keränneet teille ja vastanneet niihin. Lue mikä edistää koirasi terveyttä ja onnellisuutta – ravitsemuksesta hoitoon. . Tervetuloa koiranystävien pariin!

Yleisiä kysymyksiä ravitsemuksesta ja koulutuksesta

Laadukas kuivaruoka tarjoaa ihanteellisen valikoiman luonnollisia ainesosia eri eläinlajien parhaasta, hyvin sulavasta lihasta, ammattitaidolla käsitellyistä viljoista, tehokkaista yrteistä, arvokkaista mineraaleista, vitamiineista ja hivenaineista. Erityisillä resepteillä voidaan lisäksi vastata täysin kohdistetusti yksittäisen koiran yksilöllisiin tarpeisiin. Koiraa voi ruokkia kuivalla- sekä märkäruoalla!
Laadukas kuivaruoka-ateria on yleensä huomattavasti tölkkiruoka-annosta edullisempi. Siksi monet käyttävät märkäruokaa lisäruokintana.

Ruoan vaihtaminen silloin tällöin voi olla järkevää ja tarpeen. Esim. kasvun, kantoajan ja imettämisen aikana. Myös talvella voidaan olla huomattavasti vähemmän aktiivisia kuin kesällä jne. Tai päin vastoin. Koiralle voi ilmetä yliherkkyyksiä ja reseptin vaihto voi tulla kysymykseen. Riippuen elinolosuhteista ja koirien tehtävästä, pitää myös ruoan vahvuuteen kiinnittää huomiota. Usein tapahtuvaa ruoan vaihtamista ainoastaan vaihtelun vuoksi, ei periaatteessa tarvita.

Ruokamääräsuositukset koskevat koiran ajankohtaista- ja ihannepainoa. Ylipainoisella koiralla ruokamäärä tulisi mahdollisesti muuttaa huomattavasti vähäisempään ja/tai rasvattomampaan ravintoon. Solakat ja aktiiviset koirat saavat taas syödä hieman enemmän.
Ruokintasuositukset ovat suuntaa antavia, joten kannattaa tarkkailla koiran kuntoluokkaa myös silmämääräisesti.

Riippuen koiran koosta, tulisi ruokintakerrat huomioda sen mukaan. Pienemmät rodut voidaa ruokkia kaksi kertaa päivässä ja suuremmille roduille olisi terveellisempää saada ravintoa useampana kertana päivässä 2-4 kertaa, pienempinä annoksina, kuin yhtenä suurena.

Ihanteellisesti ruoan vaihto tulisi suorittaa useamman päivän (3 – 7) aikana, jotta elimistö voisi sopeutua uuteen ruokaan ja mahdollisesti täysin toisenlaiseen reseptiin. Tällöin jokaisella aterialla sekoitetaan aina hieman enemmän uutta ruokaa totutun ruoan sekaan. Nuorilla, kovassa rasituksessa olevilla, vanhemmilla, ruoansulatukseltaan herkillä tai sairailla eläimillä vaihto tulisi mielellään suorittaa erityisen hellävaroen 7 (- 14) päivän kuluessa!

Jotkut koirat rakastavat ruoan vaihtelua. Mutta: Ruokinnassa on ehdottomasti pysyttävä johdonmukaisena, koska ruokinnalla on paljon tekemistä myös koulutuksen kanssa. Jos omistaja antaa liikaa periksi ja tarjoaa jatkuvasti uutta ruokaa tai jopa ”parantelee” ruokia, tuloksena voi olla erittäin hankala tilanne ja erittäin nirso koira!

Terveydellisiä kysymyksiä

Koirani on liian laiha. Mitä voin tehdä?

Tällöin on järkevää ruokkia vaihtoehdolla, jonka energiapitoisuus on suurempi, mutta ”extra energialla” varustettu ruoka, jossa on paljon proteiinia (valkuaista) ja rasvaa, on usein hieman haasteellista. Runsas valkuaisaineen määrä voi vaikuttaa proteiinille altiille koirille kuten ”kaura hevosille”! Koirista tulee entistä ”vilkkaampia”, eivätkä ne liho runsaasta ravinnosta huolimatta. Tällaisissa tapauksissa on suositeltavaa käyttää mieluummin hieman suurempia määriä vähemmän runsasta ravintoa tai/ja lisätä hieman rasvaa (auringonkukkaöljyä, takiaisöljyä jne.) ja tehdä annoksesta näin täyttävämpi!

Luulen, että koirani on liian lihava. Mitä minun on tehtävä saadakseni sen laihtumaan?

  • Selvitä painotilanne: Koiran ihanteellisen painon arvioimiseksi tarvitaan punnituksen lisäksi myös kehon rasvamäärän arviointia koskettelemalla tiettyjä ”luukohtia” kehossa (kylkiluut, selkäranka, lavat, lonkkaluut). Ihanteellisesti näiden luukohtien koskettelu tulisi tapahtua helposti ja vyötärön tulisi olla selkeästi näkyvillä. Paksturkkisilla koirilla on parasta kosketella sormenpäillä  karvan kasvusuuntaa vastaan. Näin tunnet paremmin koiran kuntoisuusluokan.
  • Painon vähentäminen: Painon laskemisen saavuttamiseksi on tärkeää vaihtaa dieettiruokaan, jonka energiasisältö on alhaisempi, mutta joka kuitenkin täyttää koiran vatsan ja antaa sille kaikkia tärkeitä ravintoaineita. Hyväksi todettuja ovat erityiset reseptit, joiden hiilihydraattipitoisuutta on laskettu, proteiini- ja rasvapitoisuus on maltillinen ja kuitujen määrä huomattavasti suurempi.
    Dieettiruokavaliossatulisi olla erityisen hyvälaatuisia proteiineja ja rasvoja. (Happy Dog Fit & Vital Light Calorie Control). Päivittäinen ruokintamäärä tulisi mitoittaa vallitsevan painon mukaan, hieman niukemmin annosteltuna ja ihanteellisessa tapauksessa tarkasti punnittuna. Painon laskiessa on ruokintamäärää edelleen tarkkailtava. Sen vuoksi lemmikki tulisi punnita kahden viikon välein. On suositeltavaa tarjota mahdollisimman vähän ja mahdollisimman vähän kaloreita sisältäviä herkkuja ja puruluutuotteita. Koska useasti  koirien päivittäinen aktiviteetti tuskin ylittää 1-2 tuntia, on painon laskemiseksi ja lemmikin hyvinvoinnin kannalta erittäin tehokasta tarjota myös ylimääräisiä liikuntamahdollisuuksia. Toiminnan laatu on luonnollisesti sovitettava vanhemmilla tai sairailla lemmikeillä kehon antamiin mahdollisuuksiin.
  • Painon säilyttäminen: Kun tavoiteltu paino on saavutettu, painon säilyttämiseksi tulisi vaihtaa siihen soveltuvaan ruokaan, joka on kevyttä, mutta maistuu silti hyvältä ja on täyttävää. Vaiheittaiseen muutokseen suositellaan n. 2-4 viikon ajanjaksoa, jotta lemmikki voi totuttautua alhaisempaan kuitujen määrään. Koska reseptissä on vähemmän rasvaa, saavutettuun painoon päästään myös liikuntaa lisäämällä ja herkkujen rajoitetulla  syönnillä. Painon säännöllinen tarkkailu sekä herkkujen ja ruoan määrän tarkkailu auttavat säilyttämään saavutetun ihannepainon pysyvästi.

Koirallani on iho-ongelmia. Mitä voin tehdä?

Iho-ongelmilla voi olla erittäin monia, todella erilaisia syitä: Liiallinen valkuaisaineiden saanti, elintärkeiden rasvahappojen puute (yksipuolinen ravinto, puutteellinen ravinto, puutteellinen ravinnon imeytyminen aineenvaihduntahäiriön seurauksena), ruoassa ja herkuissa olevat lisäaineet, loiset, ihon bakteeritulehdukset, allergiaongelmat, elinten (munuaiset, maksa jne.) sairaudet ja niin edelleen…

Siksi yleisen suosituksen antaminen ei ole mahdollista. Ruoan vaihtaminen voi vaikuttaa erittäin positiivisesti, jos tähänastinen ruoka ei ole kyennyt kattamaan koiran todellisia tarpeita. Tällöin ammattilaisen neuvot sopivan tuotteen  valitsemisessa ovat yleensä erittäin hyödyllisiä.

Jos ongelmat ovat syvällä ja eivät tahdo ratketa, tulisi hakeutua ihosairauksiin erikoistuneen eläinlääkärin hoitoon, jotta syy voitaisiin rajata tarkemmin ja hoito suorittaa kohdistetummin. Näissä tapauksissa ei ravinnon vaihtaminen yleensä yksin riitä.

Onko koirallani vilja-allergia?

Epäselvien, sitkeiden iho- ja ruoansulatusongelmien taustalla voi hyvinkin olla myös vilja-allergia. Jos tällaista epäillään, suosittelemme viljatonta laatua, kuten esimerkiksi Happy Dog Sensible Africa, Montana tai France. Huomio: Huomioi ehdottomasti, ettei tässä tapauksessa syötetä sivussa viljapitoista ravintoa tai herkkuja. Jos koirasi tarvitsee enemmän energiaa, voi syöttömäärää lisätä, näissä erikoisruokavalioissa.

Koirallani on taipumusta ruoansulatusongelmiin. Mihin minun on kiinnitettävä huomiota ruokinnassa?

Valitettavasti yleinen suositus ei ole mahdollista, koska ruoansulatusongelmiin on olemassa monia eri syitä:

Annoskateus, stressi, vatsan- ja suoliston tulehdukset, maksa-/munuaissairaus, haiman vajaatoiminta, ruoka-aineallergia, ruoka-aineherkkyys, vatsan ja suoliston toiminnan häiriö, epämuodostumat (esim. ruokatorvi => ”valeoksentelu”), suolentukkeuma, vierasesine, harvemmin: myrkytykset, kasvainsairaudet ja niin edelleen.

Ruoan vaihtaminen erityisen hyvin sulavaan ruokaan (esim. Happy Dog Adult Medium tai Supreme Sensible Neuseeland tai johonkin viljattomista vaihtoehdoista) on hyvä ensimmäinen askel. Useiden eri syiden vuoksi sopivan ruoan valinnassa on hyvä kuunnella ammattilaisen neuvoja.

Jos koiran tilanne on erittäin vaikea ja/tai ongelmia esiintyy yhä uudelleen, ei tulisi hukata aikaa tarpeettomasti, vaan viedä koira välittömästi eläinlääkäriin. Tämä koskee erityisesti  nuoria ja vanhempia koiria. Yleensä lisähoito ja erityinen ruokavalio on silloin tarpeen. Kun diagnoosi on tehty, voidaan myös vielä helpommin löytää yksittäiseen tapaukseen sopiva ruoka.

Yksi yleinen vinkki on kuitenkin olemassa: Älä vaihda ruokaa tarpeettomasti, jos olet löytänyt sopivan ruoan. Lisäksi: Käytä myös herkuissa mieluummin vain muutamia, mutta hyvin sulavia laatuja, älä suorita kokeiluja!

Kuinka voin tukea koirani hampaiden terveyttä?

 Tehokkain toimenpide on niin koiralla kuin ihmiselläkin säännöllinen hampaiden puhdistaminen! Myös kuivaruoalla ruokinta on järkevää hammashoidon ja hampaiden vahvistamisen kannalta. Sillä ei voida kuitenkaan estää hammaskiviä täysin, hammaskiville alttiilla koirilla, mutta sen muodostumista voidaan kuitenkin yleensä vähän viivästää. Tärkeä lisäaspekti on, että suurempien puristeiden pureminen tukee hampaiden kiinnitystä ja auttaa estämään hampaiden löystymistä.

Pennut

Pennun ja/tai nuoren koiran tarpeet kasvun aikana riippuu erittäin paljon siitä, kuinka suuri tai painava siitä tulee täysikasvuisena koirana.

Ensimmäisinä elinkuukausina kasvuvauhti on kuitenkin – olipa kyse suuresta tai pienestä koirasta – suurimmillaan. Siksi ensimmäisinä elinkuukausina ihanteellisesti tasapainotettu ravinto, jonka proteiini- ja energiasisältö on riittävän suuri, on erityisen tärkeää.

Pienillä roduilla (n. 10 kiloon asti) tarve muuttuu niiden erityisen vilkkaan aineenvaihdunnan vuoksi myös hampaiden vaihtumisen jälkeen vain vähän. Siksi niille annetaan penturuokaa siihen asti, kunnes ne ovat täysikasvuisia n. 9-12 kuukauden ikäisinä.

Toisin on keskikokoisilla ja suurilla roduilla: Terveiden ja suorituskykyisten lihasten, siteiden, jänteiden ja nivelten kehittämistä sekä kiiltävää turkkia varten nämäkin rodut tarvitsevat aluksi riittävästi proteiinia. Hampaiden vaihduttua (n. 5-6 kuukauden iässä) proteiinin tarve alkaa kuitenkin laskea huomattavasti. Liiallisella proteiinin ja energian syöttämisellä tämän vaiheen jälkeen voi olla anabolinen vaikutus, joka voi johtaa huomattaviin kasvuhäiriöihin. Tällöin on suositeltavaa suorittaa ruokinta kahdessa vaiheessa: Aluksi proteiinipitoista penturuokaa ja hampaiden vaihduttua hidas vaihto alempienergiseen Junior-ravintoon. Tämä kaksivaiheruokinta tarjoaa parhaan mahdollisuuden suurten rotujen, kasvavien koirien todellisten tarpeiden ihanteellisen huomioimisen. Ruokinnan avulla voidaan lisätä turvallisuutta ja auttaa  suuria rotuja kasvamaan terveellisesti!

Noin 4. elinviikostaan alkaen myös pentu haluaa mielellään silloin tällöin jotakin ”hampaisiinsa”. Silloin on hyvä ajankohta aloittaa koiranruoan ja veden tarjoaminen äidinmaidon lisäksi.

Muutos tapahtuu hitaasti: n. 4-6 x päivässä tarjotaan joko Happy Dog Welpenmilch Regular -pentumaitoa, Aufzuchtflocke-pentupuuroa tai pehmennettyjä, soseutettuja pentupuristeita kulloinkin tuoreesti sekoitettuna pieninä annoksina. Noin kahdeksan viikon ikäisinä pennut saavat enää 3 – 4 (mutta hieman suurempaa) ateriaa päivässä. Puolivuotiaat koirat saavat ruokansa n. 2 x päivässä.

Ihanteellinen ruokamäärä riippuu pennun iästä, painosta ja aineenvaihdunnasta. Ruokintasuositus tarjoaa hyvän lähtökohdan. Yksilöllisesti tarvittava ruokamäärä voi kuitenkin poiketa siitä hieman. Huomattavaa ruokamäärän ylittämistä tai alittamista tulisi kuitenkin välttää, jotta ravinnon yli- tai alisaanti vältettäisiin! Jos olet epävarma, kysy siksi parhaiten ajoissa apua ammattilaiselta!

Pienillä roduilla siirrytään n. 9 – 12 kuukauden ikäisenä ”aikuisruokan” (esim. Mini Adult).

Erittäin suurilla roduilla on hampaiden vaihtoon asti erittäin suuri proteiinintarve. Siksi myös suurempien rotujen pennut saavat aluksi ”oikeaa” penturuokaa. Vasta proteiinitarpeen laskiessa 6. kuukaudesta lähtien niillä vaihdetaan hitaasti erityiseen nuorille koirille tarkoitettuun ravintoon (vaihe 2). Ruumiillinen kehitys on lähes valmis n. (15-) 18 kuukauden ikäisenä. Tämän jälkeen vaihto ”aikuisruokaan”. Tarvittaessa – rotevimmat – voidaan vaihtaa jo hieman aiemmin Happy Dog Adult -ruokaan.

Koiraseniorit

Iän lisääntyessä tulisi varmistaa, että ravinto on erittäin hellävaraista. Koirille n. 10 vuoden ikäisestä lähtien on siksi olemassa erityisiä seniorituotteita: Happy Dog Supreme Senior ja NaturCroq Senior. Vanhemmilla, erittäin rauhallisilla ja ylipainoon taipuvaisilla koirilla voidaan tarvittaessa myös Happy Dog Light 2 -ruokaa sekoittaa ”Senior”-ruokaan ylipainon ehkäisemiseksi! Säännölliset tutkimukset eläinlääkärillä auttavat lisäksi havaitsemaan ikään liittyvät heikkoudet ajoissa.