Happy Dog -pentumaailma
Sydämellinen onnittelumme erinomaisesta päätöksestäsi! Nimittäin viettää elämäsi seuraavat 12 + vuotta aivan erityisen kumppanin kanssa: koirasi.
Hyvät koiranystävät
Ensimmäinen oma koirani oli löytökoira: Schnappi, suloinen, pieni sekarotuinen koira. Pidin siitä todella paljon. Olen säilyttänyt rakkauteni koiriin usean oman koiran myötä aina tähän päivään saakka. Siksi teemme Happy Dogilla aina parhaamme valmistaaksemme koirille terveellistä ravintoa – kaiken kokoisille, kaikkiin tarpeisiin ja jokaiselle ikäluokalle. Jotta myös sinä voisit tehdä parhaasi, löydät tästä arvokkaita vinkkejä koiranpentusi erityisestä ravinnosta.
Sydämellisesti sinun, Georg Müller
GEORG MÜLLER
Perustaja ja toimitusjohtaja Happy Dogilla
Sinun pentusi – Vinkkejä ja ohjeita terveeseen kasvuun
Näin koiranpentusi pysyy terveenä
Tärkeää pitkän ja tyytyväisen koiranelämän kannalta on luonnollisesti eri elämänvaiheisiin ja tarpeisiin ihanteellisesti sovitettu ravinto, joka tarjoaa pennuille kaikkea, mitä terveeseen kasvuun tarvitaan.
Pennuilla on erityisiä tarpeita
Kaikki pennut tarvitsevat – erityisesti ensimmäisten elinkuukausien aikana – huomattavasti enemmän valkuaisaineita ja rasvaa. Tätä varten on mineraalien tasapainoinen keskinäinen suhde tärkeää. Jos ruokitaan täysravintoa (esim. Mini Baby & Junior, Medium Baby, Puppy Lamm&Reis, Puppy Lachs&Kartoffel, Baby Giant) pennuille, tulee ylisyötön (esim. Ca ja D3-vitamiini) välttämiseksi jättää ylimääräiset vitamiinit jne. pois.
Keskikokoisilla ja suurilla roduilla tulisi 5. – 6. elinkuukauden jälkeen (tai hampaiden vaihdon jälkeen) kiinnitettävä huomiota siihen, ettei ruoan proteiinipitoisuus olisi liian korkea. Tässä iässä pääkasvuvaihe on jo lähes ohi ja proteiinintarve laskee jatkuvasti. Liian ravinteikas ravinto voi vahingoittaa luita, niveliä ja siteitä. Siksi suosittelemme tässä iässä siirtymistä erityiseen nuorille koirille tarkoitettuun ravintoon, jonka proteiinipitoisuus on mukautettu alhaisemmaksi – esim. Fit&Vital Junior, Junior Lamm&Reis, Junior Lachs&Kartoffel, Junior Giant
Anna Happy Dog -tiimin neuvoa
Myös eläinlääkärimme Happy Dog -palvelukeskuksessa vastaavat mielellään yksilöllisesti ja henkilökohtaisesti ravitsemusta koskeviin kysymyksiisi.
Ihanteellista ruokamäärää mitattaessa tulisi erityisesti tavanomaista nopeammin kasvaneilla ja siten ”liian suurilla” nuorilla koirilla ottaa perustaksi ikään ja rotuun perustuva tyypillinen ”tavoitepaino” vallitsevan todellisen painon sijaan! Jos liian suurta ja painavaa pentua ruokitaan todellisen painon mukaan, edistetään nopeaa kasvua entisestään.
- 4 kuukauden ikään asti: 4 ateriaa / päivä,
- 6 kuukauden ikään asti: 3 ateriaa / päivä,
- Puolesta vuodesta lähtien: 2 ateriaa / päivä
Yhdestä kahteen ateriaa päivässä on muuten suositeltavaa myös aikuiselle koiralle, jolloin ateriat voidaan myös jakaa annoksiin niiden puolittamisen sijaan, esim. 1/3 aamuisin ja 2/3 iltaisin (tai päinvastoin). Vatsavaivojen ihanteelliseksi välttämiseksi suositellaan jopa vähintään kolmea ateriaa päivässä.
- Pienillä roduilla (10 kg:aan asti) vaihdetaan noin 9-12 kuukauden ikäisenä sopivaan ”aikuisruokaan”.
- Keskisuurilla roduilla (11-25 kg) muutos tapahtuu noin 12-15 kuukauden iässä.
- Suurilla roduilla kasvu on lopussa noin 15-18 kuukauden ikäisenä. Siksi ne siirretään silloin ”aikuisruokaan”.
Jatkoruoka valitaan silloin rodun, aineenvaihdunnan ja suorituskyvyn mukaisesti (esim. Adult Mini normaalin energiantarpeen omaaville täysikasvuisille koirille 10 kg:aan asti, Adult Medium normaalin energiantarpeen omaaville täysikasvuisille, 11-25 kg painaville koirille, Adult Maxi normaalin energiantarpeen omaaville täysikasvuisille koirille 26 kg:sta lähtien).
Kun uusi pentu saapuu taloon, muista, että sen on nyt todella lyhyessä ajassa totuttauduttava paljoon uuteen. Sillä ei ole ympärillään enää tuttua ympäristöä, sisaruksiaan ja vanhaa perhettään, vaan sen on ensin totuttava uusiin ihmisiinsä ja uuteen ympäristöönsä. Anna pennulle aikaa!
Kaikella rakkaudella ja vaikka pienen pennun näkeminen saakin sydämesi sulamaan, tulee myös aikoja, jolloin lähettäisit pennun mieluiten kuuhun ilman paluulippua. Esimerkiksi silloin, kun se on juuri pureskellut kolmannen parin lempikenkiäsi.
Viimeistään silloin tulee selväksi, että pennun peruskoulutus pitää aloittaa. Seuraavat vinkit rajoittuvat muutamiin, mutta perustaviin seikkoihin, koska ne ovat aluksi tärkeimpiä asioita, joita koiralapsen tulisi oppia.
Sisäsiisteys kuuluu tärkeimpiin asioihin, jotka pennun on opittava, jotta mattosi ja lattiasi säästyisivät. Ensimmäisinä viikkoina sinun on kuitenkin oltava kärsivällinen. Kanna pentu säännöllisesti useampien tuntien välein ulos, myös öisin, koska näin pieni pentu ei vielä voi pidätellä koko yötä.
Useimmiten pennut käyvät tarpeillaan heti nukkumisen jälkeen, ruokailun jälkeen ja leikittäessä tai sen jälkeen. Jos pentu ulostaa tai virtsaa ulkona, sitä on kehuttava iloisesti ja selkeästi. Jos yllätät pennun sisältä itse teossa, sano ”Ei” ja kanna pentu ulos. Jos pentu sitten tekee tarpeensa ulos, kehu sitä jälleen lempeästi. Jos kakka on tullut jo matolle, sinulla on huono tuuri – pennun nuhteleminen tässä vaiheessa on turhaa, sillä pentu ei ymmärrä enää asiayhteyttä.
Jotta pentu ensin oppisi, mikä sen nimi on, puhuttele sitä sen nimellä ja anna sille samanaikaisesti nameja. Useimmiten pennut oppivat erittäin nopeasti, että nimi tarkoittaa heitä ja että sen kuuluessa odotettavissa on jotakin mukavaa. Nyt voit siirtyä nami kädessä muutaman metrin päähän pennusta ja kutsua sitä samalla nimeltä. Jos pentu tulee luoksesi, se palkitaan.
Seuraava vaihe olisi sitten kutsua pentua nimeltä silloin, kun se ei juurikaan kiinnitä huomiota sinuun. Näin ollaankin jo seuraavassa tärkeässä seikassa: Pennun on opittava, että sen on pidettävä sinua silmällä – eikä päinvastoin! Hyödynnä pennun valppauden herkenemistä piiloutumalla ja kutsumalla pentua nimeltä. Älä kuitenkaan mene liian kauaksi. Jos pentu tulee kutsuessasi luoksesi, kehu sitä ylitsevuotavasti. Voit myös juosta sen luota iloisesti äännellen, myös se herättää pennun mielenkiinnon ja pentu lähtee seuraamaan sinua. Myös tässä pentu palkitaan luonnollisesti namilla tai leikkimällä, kun pentu on saapunut luoksesi.
Moni askarruttava seikka, joka pennuilla vaikuttaa vielä kivalta, ei ole sitä välttämättä enää koiran ollessa aikuinen. Siksi jo pennun tulisi oppia, ettei kaikki aina suju pennun mielen mukaisesti. Myös sisarustensa, emonsa tai muiden vanhempien eläinten kanssa toimiessaan, sen on opittava ja hyväksyttävä tämä. Älä siis anna pennun tehdä kaikkea mitä se haluaa – se voi olla vaarallista tai myöhemmässä vaiheessa liian haastavaa opettaa pois.
Mutta ensin pennun on opittava, mitä ”Ei” yleensä tarkoittaa.
Ota herkkupala käteen ja pidä sitä pennun edessä. Jos pentu haluaa ottaa herkun, sulje käsi ja sano ”Ei”. Avaa käsi uudelleen lyhyen ajan kuluttua ja toista leikki. Useimmiten pennut oppivat todella nopeasti, mitä ”Ei” tarkoittaa. Avaa nyt käsi ja tarjoa nami pennulle sanomalla ”Hyvä”.
Kun tämä toimii, nosta vaatimustasoa ja aseta herkku pennun eteen lattialle. Mutta varmista, että olet tarvittaessa pentua nopeampi! Toista tämä harjoitus yhä uudelleen; ensin häiriöttömässä kotiympäristössä, myöhemmin myös ulkona. Kun harjoittelet tätä säännöllisesti ja johdonmukaisesti, ”Ei” toimii jonkin ajan kuluttua myös arkisissa tilanteissa hyvin.
”Ei” on elintärkeä ja se auttaa välttämään vaaroja! Muista aina kehua pentua onnistuneesta suorituksesta!
Jos pentusi ylittää hyvän käyttäytymisen rajat, se on myös osoitettava sille, että jokin meni nyt väärään suuntaan. Joissakin tapauksissa huomioimatta jättäminen voi olla riittävää, esimerkiksi pennun villiintyessä tai vaikka purressa sinua kun olet pennun kanssa sosiaalisessa kanssakäymisessä. Sano tässä tapauksessa selkeästi ”ei”, nouse ylös ja lähde pois. Nyt koira on menettänyt sen, mikä sille oli juuri äsken tärkeää ja seisoo nyt yksin paikoillaan.
Jos tämä ei kuitenkaan riitä keskeyttämään koiran villiä käytöstä tai jos se esimerkiksi juuri tuhoaa mainittua paria lempikenkiäsi, huomioimatta jättäminen ei tuota tulosta: Pennulle on tässä tilanteessa täysin yhdentekevää, lähdetkö pois vai et.
Tässä tapauksessa ei selkeitä keskeytyssignaaleja voida välttää. Se ei ole kuitenkaan mitään vaarallista, kunhan signaalit ovat selkeitä ja tilanteeseen sopivia sekä annetaan välittömästi. Rajoita pentua pitämällä sitä paikoillaan. Tämä kuulostaa kovalta ja näyttää pahemmalta, kuin mitä se onkaan. Pentu todennäköisesti pyristelee vastaan.
Pysy itse rauhallisena ja päättäväisenä. Odota, että pentu rauhoittuu.
Jos olet joskus tarkastellut vanhempia koiria ja sitä, kuinka ne käyttäytyvät pentuja kohtaan, tiedät, ettei silloin kainostella. Silloin opetus menee myös perille, eikä kaikkea tarvitse toistaa yhä uudelleen ja uudelleen. Välittömän ja selkeän toiminnan suhteen me ihmiset voimme oppia koirilta vielä paljon!
Et tule koskaan näkemään pentuja, jotka jättäisivät vakavasti tarkoitetut aikuisten koirien keskeytyssignaalit huomioimatta, mutta sen sijaan pennut, jotka jättävät ihmisten keskeytyssignaalit huomioimatta, eivät ole valitettavasti mikään harvinaisuus. Nyt kaikki on vielä yksinkertaista, ja paljon siitä, mikä nyt vielä vaikuttaa niin söpöltä, on aikuisilla koirilla aivan muuta kuin sitä!
Todella tärkeää tässä yhteydessä on, etteivät koirat ole pitkävihaisia. Myös siitä meidän tulisi ottaa koirista oppia. Huomioimatta jättäminen pidemmällä ajanjaksolla ei ole järkevää, vaan – aivan päinvastoin – haitallista ihmisen ja koiran väliselle suhteelle. Toimenpiteen kohteeksi joutuneen ”lepyttely-yrityksen” hyväksyminen on erittäin tärkeää ja vahvistaa koirasi luottamusta sinuun.